Semi orthopedische schoenen

Wanneer je niet meer zonder pijnklachten op zogenaamde confectieschoenen kan lopen, zijn semi orthopedische schoenen misschien de oplossing voor je. Het grote verschil met de confectieschoenen is dat er meer mogelijkheden zijn om de schoenen passend te maken. De semi orthopedische schoenen zijn verkrijgbaar in extra brede of extra verdiepte uitvoeringen, afhankelijk van wat nodig is om je van de pijnklachten af te helpen wordt de geschikte schoen bij je voeten gezocht. Semi orthopedische schoenen hebben altijd een op maat gemaakt voetbed, genaamd een steunzool en zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je pijnloos door het leven op schoenen die bij jou passen.

Wat is het verschil met orthopedische schoenen

Een orthopedische schoen is altijd volledig voor jou op maat gemaakt, van begin tot einde. Semi orthopedische schoenen zijn speciale, al bestaande schoenen, die breder en ruimer zijn dan de confectieschoenen. Vanuit deze basis schoen worden aanpassingen gedaan aan de schoen, die je voetklachten verhelpen en of extra ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan een stijve zool of een wat hogere hak en je krijgt altijd op maat gemaakte voetbedden, de zogenaamde steunzolen.

Semi orthopedische schoenen op maat maken

Voor semi orthopedische schoenen ga je naar een specialist, deze zal een voet- en houdingsonderzoek uitvoeren om te zien wat je precies nodig hebt om je pijnklachten te verminderen. Vervolgens worden je voetafdrukken vastgelegd en je maat, per voet, opgemeten waarna de schoenen besteld worden bij de fabrikant. Wanneer de schoenen geleverd zijn worden de aanpassingen gedaan en zijn je schoenen klaar. Van begin tot eind  duurt het gemiddeld 4 weken nodig om de schoenen passend te maken, afhankelijk van het merk schoen, het model en de aanpassingen die nodig zijn.

Inlopen van orthopedische schoenen

Wanneer je je nieuwe schoenen net draagt, kun je spierpijn krijgen. Het is dan ook raadzaam om de schoenen niet direct de hele dag te dragen, neem de tijd er aan te wennen.  Draag ze bijvoorbeeld eerst een uur in de ochtend en een uur in de middag, en bouw dit verder op. Normaal gesproken duurt het ongeveer twee weken voordat je schoenen ingelopen zijn.

Vergoeding semi orthopedische schoenen

Semi orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed, mits je een verwijzing van een medisch specialist hebt, zoals bijvoorbeeld van een reumatoloog. Houdt er wel rekening mee dat je een deel van de kosten vanuit je eigen risico betaald. Win dus eerst advies in bij je verzekeringsmaatschappij over de vergoedingen op dit gebied,voordat je de schoenen besteld, zo kom je naderhand niet voor onaangename verrassingen te staan. Per zorgverzekeraar is het overigens verschillend of je eerst toestemming moet krijgen voor de aanschaf van de schoenen of dat je ze nadien kunt declareren.

De voordelen van een semi orthopedische schoenen op een rij

Semi orthopedische schoenen worden volledig op jouw voeten afgestemd, waardoor je een veel betere ondersteuning aan je voeten hebt dan je hebt bij het dragen van confectieschoenen. Door het dragen van semi orthopedische schoenen zullen je pijnklachten verdwijnen en je dus met meer plezier een actiever leven kunt leiden.

Andere berichten uit deze categorie